Хочете зробити кухню і красивою, і зручною, і функціональною? Тоді починайте її ремонт із складання проекту планування з https://ventolux.ua/, в якому відображено всю необхідну побутову техніку, причому не тільки великогабаритну, а й дрібну. Під техніку прокладається електропроводка та інші комунікації, визначається конфігурація гарнітура, його стиль і навіть наповнення. Грамотно підібрана та встановлена ​​побутова техніка робить приміщення кухні функціональним, естетичним, зручним для приготування, зустрічей з друзями та вечерею у родинному колі.Вибираючи техніку для кухні, зосередьтеся на трьох найважливіших питаннях: як вона встановлюється, працює і виглядає в інтер’єрі.

Фото_1.jpg

Яку техніку вибрати для кухні: вбудовану чи окремо варту?

Спочатку потрібно визначитися, яку побутову техніку вибрати для кухні: вбудовувану або окрему. Для цього об’єктивно оцініть розміри приміщення: якщо воно невелике, то однозначно варто віддати перевагу вбудовуванню, тобто техніці, яка інтегрується в меблевий гарнітур. Як правило, її «ховають» за дверцятами фасадів. Втім, вона чудово виглядає у приміщеннях будь-якої площі.

Переваги побутової техніки, що вбудовується:

  1. Економія простору . Марно не витрачається жоден сантиметр вільного простору, оскільки обладнання інтегрується безпосередньо в кухонний гарнітур.
  2. Акуратний зовнішній вигляд . Вбудована техніка та меблі візуально виглядають єдиним цілим, завдяки чому інтер’єр виглядає гармонійно.
  3. Зручність догляду . Відсутні щілини, куди може забиватися пил та сміття. Не виникає потреби регулярно очищати бічні поверхні техніки від забруднень.

Є й недоліки: ціна «вбудови» вища, ніж на окремі прилади. Правильно виконати встановлення чи демонтаж такого обладнання без залучення спеціалістів важко. Окрема побутова техніка обійдеться дешевше, і підключити її простіше, але вона програє обладнанню, що вбудовується, відразу за декількома параметрами.

Очевидні мінуси «техніки-соло»:

  1. Нераціональне витрачання вільного місця . Окрему побутову техніку встановлюють на відстані щонайменше 10-15 см від стін, і цей простір «зникає» марно.
  2. Створення ефекту захаращеного інтер’єру . Особливо це помітно у маленьких приміщеннях.
  3. Незручності при збиранні . Регулярно доведеться відмивати бічні панелі окремої техніки від жирових плям та інших забруднень, а для цього доведеться відсувати важке обладнання.
  4. Складнощі у створенні цілісного інтер’єру . Стандартна ситуація: кухонний гарнітур сам по собі, а техніка сама по собі.
ЧИТАЮТ ТАКЖЕ  Правила соблюдения детской диеты для грамотного лечения ожирения

Єдиний варіант, коли окремо побутова техніка допоможе і заощадити бюджет, і організувати функціональний і стильний простір – якщо площа кухні становить більше 20 кв.м. При правильному плануванні та проектуванні, у такому приміщенні виглядати акуратно, не перевантажуючи інтер’єр. У всіх інших ситуаціях правильніше вибрати вбудовану техніку : витрати на покупку будуть вищими, але вони з лишком окупляться естетичністю та зручністю.

Фото_2.jpg

Після того, як ви вирішили, яку техніку вибрати для кухні – вбудовану або окремо стоїть, переходьте до другого етапу – визначення оптимальних параметрів.

Суворий відбір: габарити, функціонал, стиль

Етап другий: визначитися з особливостями роботи техніки, її параметрами, установкою. Продумайте це ще до замовлення кухонного гарнітуру та початку ремонтних робіт. Так ви зможете розрахувати потрібну кількість розеток, визначити оптимальне розведення комунікацій та реалізувати ці ідеї ще на етапі ремонту приміщення, а не коли шпалери вже поклеєні, меблі стоять, а техніку банально не підключити без якихось хитрощів.

Визначаючись із комплектом необхідної побутової техніки та її типом, пам’ятайте, що:

  1. Поруч із плитою або варильною поверхнею не можна розташовувати холодильник, раковину або посудомийну машину. Між ними має бути щонайменше 40-50 сантиметрів (їх можна зайняти робочою поверхнею).
  2. У невеликій кухні краще використовувати побутову техніку типу “2 в 1”. Наприклад, це можуть бути духовки, які також працюють у режимі НВЧ-печі або пароварки.
  3. Не треба переплачувати за зайвий функціонал та витрачати на нього вільний простір. Для невеликої сім’ї або однієї людини відмінно підійде вузька посудомийна машина на 45 см – вона займе менше місця, ніж стандартна, але впорається з поставленими завданнями. Аналогічно з холодильниками. Розрахуйте оптимальний об’єм: на одну особу – 120 літрів, на всіх наступних – по 60 літрів. Тобто сім’ї із трьох осіб достатньо холодильника об’ємом близько 240 літрів, а на двох – на 180 літрів.
  4. Найправильніше довірити розробку проекту кухні та розміщення побутової техніки професійному дизайнеру. Він підкаже, яку техніку вибрати для кухні, орієнтуючись на особливості планування приміщення та ваші побажання, запропонує оптимальний варіант розташування приладів з урахуванням розведення комунікацій. Пам’ятайте, що успішність заходу багато в чому залежить саме від досвіду та розуміння, як правильно реалізувати ідею з технічного погляду.
ЧИТАЮТ ТАКЖЕ  12 Идей для подарка на 8 Марта

Перейдемо до упорядкування необхідного комплекту побутової техніки. У стандартному випадку він включає: плиту або варильну поверхню, духову шафу, холодильник та витяжку. Якщо площа приміщення дозволяє і в цьому є потреба, до «основного списку» приєднуються: посудомийна машина, мікрохвильова піч та інші дрібні прилади.

Плита або варильна поверхня можуть бути газовими або електричними: у цьому сенсі вибирати не доведеться, тому що все залежить від того, до якого варіанта постачання підключено будинок. Але потрібно пам’ятати, що газові пристрої потрібно розміщувати на відстані щонайменше 10-15 сантиметрів від стін та меблів, а електричні – на віддаленні 4-5 сантиметрів. Другий аспект вибору – ширина плити/варильної поверхні. Стандартне значення варіюється в діапазоні від 30 до 60 сантиметрів, при цьому конфорок може бути від 2 до 6. Вибір індивідуальний: залежить від регулярності та «масштабів» приготування їжі та розмірів приміщення.Приділіть особливу увагу матеріалу поверхні плити. Емальована схильна до утворення подряпин, нержавіюча – «капризна» у догляді, склокерамічна легко відрізняється і виглядає естетично.

Духова шафа, як і плита, може бути електричною або газовою. Є моделі, що окремо стоять або вбудовуються, в тому числі, що йдуть в комплекті з варильною поверхнею. У «моноваріанту» духовки, що вбудовується, є безперечна перевага – її можна розташувати на зручній висоті, тобто на рівні грудей. Це помітно спрощує процес приготування страв у духовці, і виглядає таке рішення в інтер’єрі дуже стильно.Не забудьте подбати про безпеку: віддавайте перевагу моделям з функцією тангенціального охолодження – поверхні духовки не нагрівається, а отже, не впливає на розташовані поруч предмети.

Фото_4.jpg

При виборі холодильника розгубитися нескладно, адже асортимент величезний. Щоб не марнувати час, відразу визначтеся з оптимальними габаритами і варіантом виконання. Якщо приміщення вузьке або кухня має маленьку площу, віддайте перевагу моделі шириною 55 сантиметрів. Додатковий обсяг можна «добрати» за рахунок висоти: не складно знайти холодильник на 2 метри і більше.Для просторих приміщень підійдуть холодильники стандартної ширини з однією вертикальною стулкою або side-by-side – з двома дверцятами та, відповідно, відсіками. І не забувайте про правило розрахунку оптимального обсягу.

ЧИТАЮТ ТАКЖЕ  Орангутаны научились играть на казу

Витяжку потрібно вибирати за двома параметрами: принцип роботи (з рециркуляцією, відведенням у загальнобудинкову вентиляційну шахту або «2 в 1») та потужність (залежить від розмірів плити/варильної поверхні та регулярності її використання). Існує кілька варіантів виконання: похилі моделі, купольні і т.д.Примітно, що раніше витяг завжди намагалися «приховати», вважаючи її суто технічним елементом, а зараз з’явилися моделі з ефектним дизайном, які здатні стати ключовим елементом інтер’єру. Вибирайте відповідний варіант, орієнтуючись на стиль меблів та оформлення приміщення.

У кухні є місце для розміщення посудомийної машини? Не втрачайте такої можливості: техніка краще справляється з жиром, плямами, витрачає мінімум води, а головне – економить час. Для невеликих кухонь ідеальним рішенням стануть вузькі моделі, що вбудовуються на 45 сантиметрів, в крайньому випадку можна віддати перевагу настільному приладу, розрахованому на одноразове завантаження до шести комплектів посуду. Більш місткі моделі практичніші – як правило, їх запускають раз на добу і миють відразу і тарілки, і столові прилади, і каструлі, і сковорідки.Доцільно віддавати перевагу моделям, які мають опцію половинного завантаження, турбо-сушіння та обов’язково – систему захисту від протікання.

Етап третій: вирішити, як вибрати техніку для кухні з погляду дизайну. Мабуть, це один із найскладніших етапів, адже сьогодні фактично не існує обмежень. Можна підібрати техніку, яка ідеально збігається за стилем з інтер’єром та гарнітуром. А можна навпаки – меблі в класичному стилі доповнити хай-тек технікою, мінімалізм поєднувати з ретро-вбудовою. Все залежить тільки від індивідуальних уявлень про красу та естетичність.Але завжди пам’ятайте про основне правило: не варто відмовлятися від зручності на користь стильного зовнішнього вигляду і навпаки. Тільки так ви зможете зробити приміщення кухні ергономічним, максимально зручним і радіючим очей.

Важлива порада

При виборі техніки для кухні зверніть увагу на клас енергоефективності та рівень шуму, що створюється пристроєм у процесі роботи. Обладнання, яке використовується в житлових приміщеннях, не повинно створювати шум, що перевищує 45 дБ. Рекомендовані класи енергоефективності техніки для кухні – А, АА, А+.

От admin