“Краса вимагає жертв”? Так, але вони в жодному разі не повинні бути пов’язані зі здоров’ям та безпекою. Тому відвідування салону краси потрібно розглядати з погляду не лише якості надання послуг (хоча це дуже важливо), а й нешкідливості для вашого здоров’я. «Свій» салон і «свого» майстра можна вибирати дуже довго і за суб’єктивними критеріями, ми ж поговоримо про те, як проконтролювати безпеку тієї чи іншої процедури. Як вибрати салон краси, де вам не зашкодять більше цікавого тут

Вимоги до приміщення

Санітарні норми накладають певні вимоги на приміщення, в яких можуть надаватися перукарські та косметичні процедури.

Законні підстави: документ, в якому описуються вимоги, що пред’являються до салонів краси з погляду санітарно-гігієнічних норм, — СанПіН 2.1.2.2631-10 «Санітарно-епідеміологічні вимоги до розміщення, влаштування, обладнання, утримання та режиму роботи організацій комунально-побутового призначення , що надають перукарські та косметичні послуги».

Салони краси можуть розміщуватися в окремих будинках або прибудовах, а також на перших поверхах житлових будинків (за умови, що обладнаний окремий вхід) та у різних громадських установах типу будинків відпочинку, санаторіїв або готелів.

Важливо! Якщо салон знаходиться в приміщенні, де відсутнє природне освітлення, гігієнічні вимоги щодо повітрообміну приміщень і параметри мікроклімату все одно повинні дотримуватися – в цьому випадку вони забезпечуються за рахунок вентиляції та іншого обладнання з підтримки мікроклімату. Також норми наказують використовувати лампи денного світла з покращеною передачею кольору.

Для довідки:

У вересні 2016 року компанія Uber, що представляє послуги таксі, разом із маркою Givenchy пропонувала своїм клієнткам взяти участь у акції та скористатися можливістю нанесення експрес-макіяжу прямо під час поїздки. Це, звичайно, економить час, але тому, хто турбується про безпеку, можливо, варто віддати перевагу візиту до традиційного салону.

ЧИТАЮТ ТАКЖЕ  Виробництво корпорації Сибірське здоров'я

Для дезінфекції, стерилізації та очищення інструментів має бути виділена окрема кімната – про це ми ще докладно поговоримо пізніше, тому що цей аспект дуже важливий.

Різним кабінетам — перукарському, масажному, педикюрному, манікюрному, тощо — також мають бути відведені окремі приміщення.

Для кожного виду процедур є свої вимоги щодо розмірів робочого місця – їх можна дізнатися із СанПіНу. Чисто візуально простору має бути достатньо, щоб майстер виконав усі маніпуляції, а клієнт відчував себе комфортно.

У цьому робоче місце має бути хоча б мінімально відділено від сусіднього, навіть якщо з-поміж них встановлено перегородок. У всіх приміщеннях повинна бути вентиляція, яка забезпечує свіже повітря незалежно від того, де розташовується салон. Місцева примусова витяжна вентиляція призначена для майстра з нарощування нігтів.

Висвітлення має відповідати гігієнічним нормативам. Тобто,

для косметичних, косметологічних, процедурних кабінетів; кабінетів для манікюру та педикюру – 500 лк (лк = люкс = одиниця освітленості);

для перукарських залів, приміщень для миття, фарбування та сушіння волосся – 400 лк (для порівняння, 400 лк – це за освітленістю як захід сонця або схід у ясний день);

для масажних кабінетів, зон відпочинку – 200 лк

Визначити достатність і недостатність освітлення можна і «на око», і сутінки в процедурному кабінеті безперечно повинні насторожити. Як вибрати салон краси, де вам не зашкодять

Усі приміщення, а також обладнання повинні бути у чистоті. Не тільки робочі місця, а й зони очікування, санвузли тощо.

У санітарних правилах описується, яким саме чином і як часто необхідно проводити прибирання, але визначити його наявність або відсутність можна і на око при першому відвідуванні.

Як визначатись?

Зрозуміло, що далеко не кожна людина захоче довго і ретельно перевіряти, наскільки ж добре дотримується обраного салону правила, вивіряючи все до останньої коми. Але знати та розуміти, які вимоги пред’являються до загального змісту салону дуже важливо, хоча б тому, що можна на «побутовому» рівні перевірити охайність — у всіх сенсах — господарів та працівників.

ЧИТАЮТ ТАКЖЕ  Когда принимать Виагру не рекомендуется? Когда это подходит и безопасно?

Визначити, де знаходиться салон, яке всередині планування, чи достатньо там світло і свіжо, чи чисто, можна «на око», головне — знати, куди саме дивитися. Якщо є можливість, краще прийти трохи раніше та поспостерігати за роботою майстра, а також його діями після завершення, наприклад, стрижки. Так можна скласти уявлення про те, наскільки він дотримується правил і норм.

Звичайно, до кожного напряму послуг салону пред’являються окремі вимоги, які розроблені відповідно до специфіки такого виду робіт.

От admin