Site icon UASTEND.MED

Яке мае бути Оснащення рентгенівського кабінету

Оснащення та обладнання рентгенівського кабінету

Оснащення та обладнання рентгенівського кабінету має здійснюватися у кілька етапів. Ретельним плануванням приміщення та грамотним розміщенням техніки сьогодні займаються спеціальні організації. Встановлювати обладнання у непідготовлене приміщення не можна. Приміщення має відповідати встановленим стандартам.

Рентгенівський кабінет – це не одне, а кілька ізольованих приміщень, кожне з яких має своє призначення та відповідає встановленим вимогам за площею. Рентгенівський діагностичний кабінет складається з процедурної кімнати, пультової, кабінету рентгенолога та фотолабораторії (якщо використовується рентгенівська плівка). Усі стіни кабінету покривають спеціальною барито-бетонною штукатуркою чи свинцевими листами, які захищають від проникнення рентген-випромінювання. І державні медустанови, і приватні клініки вимагають використання підготовлених кабінетів.

До складу оснащення рентгенкабінету входять:

Компанія «Лікарно» здійснює проектування та оснащення рентгену кабінетів у тісній співпраці із Замовником на сайті https://www.licarno.com.ua/product-category/ultrazvukove-obladnannya/portatyvni-uzd-aparaty/.

Етапи оснащення

Стандарт оснащення рентгенкабінету наказує спочатку виконати роботи з планування. Спочатку потрібно розподілити пристрої на площі, розрахувати всі необхідні параметри, виділити зони:

Оснащенням рентгенкабінету займаються експерти. Незважаючи на застосування передових технологій та зберігання рентген-знімків в електронному форматі, поліклініки потребують оснащення приміщення під зберігання плівкових архівів.

Організація радіаційного захисту

Рентгенкабінети відносяться до 4-го класу радіаційної небезпеки. СанПіН висуває досить жорсткі вимоги до радіаційного захисту людей. З метою захисту від випромінювання приміщення процедурної повинно бути оброблене по всьому периметру матеріалами, що затримують радіацію. До їх складу додають солі барію, які перешкоджають випромінюванню. Покриття підлоги та стелі підбираються з урахуванням стійкості матеріалів до дії випромінювання. Вікна та двері закривають листами металу та освинцьованими матеріалами. Це гарантує радіологам повну безпеку.

Лабораторія може складатися з однієї темної кімнати. У разі обладнання фотолабораторії проявним пристроєм знадобиться «світле» приміщення для маркування та обрізання знімків. Площа фотолабораторії для малоформатних знімків – від 6 кв. метрів. Стіни обробляються світлими кахлями. Дозволяється обробка керамічною плиткою на висоту 2 метри з вищерозташованим обробкою будматеріалами, які допускають їх вологу санобробку. Вікно та вхідні двері лабораторії захищають спеціальними світлонепроникними шторами. Двері з міркувань пожежної безпеки повинні відчинятися «на вихід».

Обладнання фотолабораторії складається з:

Приміщення повинно мати вентиляцію, яка не повідомляється з іншими вентканалами на об’єкті, щоб уникнути поширення радіації. Крім цього, каналізацію, електроживлення та інші інженерні мережі краще зробити незалежними від медустанов.

Оснащення процедурної кімнати

Порядок оснащення кабінету для рентгенодіагностики наказує спершу встановити стаціонарне обладнання.

Санітарні норми прописують правила встановлення обладнання Х-випромінювання у медустанові. Кабінет для рентгенодіагностики, в якому розміщується дентальний прицільний апарат, повинен займати не менше 6-ти кв. метрів площі. У такому приміщенні мають бути світлонепроникні штори. Якщо планується встановлення ортопантомографа, потрібно від 8 кв. метрів. При оснащенні кабінету стаціонарним рентгенівським апаратом площа становить 16 кв. метрів. Висота стель – мінімум 3 метри.

При установці 2-х і більше пристроїв додатково необхідно оснастити приміщення ще й приладом, завдяки якому обладнання не зможе ввімкнутися одночасно. Рентгенівські апарати потрібно встановлювати в такий спосіб, щоб направити випромінювання на капітальну стіну (захищену баритом та гіпсом). Відстань від бетонної основи до електрощитка має становити максимум 3,5 метри.

Якщо рентгенкабінет планується розташувати на одному з поверхів медустанови, то над ним не повинні бути кімнати з підвищеною вологістю. Також тут не повинно бути жодних фактурних поверхонь, лише стіни та підлога, покриті керамічною плиткою. Крім цього, необхідно закрити батареї опалення та інші металеві предмети спеціальними екранами. Якщо рентгенкабінет відкритий у клініці, необхідно виділити ще площу 6 кв. м для ввезення пацієнтів на каталці. Двері в процедурну зовні оснащені спеціальною сигнальною лампою для пацієнтів, а зсередини зачиняються.

В обов’язковому порядку необхідне оснащення рентген-кабінету такими додатковими пристроями та предметами:

  1. Вироби, виготовлені з просвинцованої гуми. З матеріалів такого типу виробляють рукавички, фартухи та інші засоби захисту.
  2. Захисні пересувні ширми та окуляри, призначені для зниження впливу іонізованого випромінювання на очі.
  3. індивідуальні дозиметри. Необхідно носити всьому персоналу, який працює в кабінеті рентгенодіагностики. Медпрацівник повинен періодично перевіряти отриману дозу опромінення.
  4. На вимогу – дитяче крісло. Забезпечений додатковими захисними засобами та фіксаторами.

Також можуть знадобитися маски, паперові серветки, рукавички для огляду, рушники та ін. Індивідуальні засоби захисту виготовляються з високоміцного каучуку з підвищеним вмістом свинцю. Як правило, до складу роби медичного працівника входять: шапочки, фартух, рукавички, захисні пластини, комір, спідниця, окуляри. Усі вироби повинні бути пронумеровані та мати свинцевий еквівалент не менше 0,3 мм.

Техніку для рентгенологічної діагностики привозять тільки після ремонту в кабінеті. В окремих приміщеннях потрібне затемнення для роботи з рентген-знімками. Процедурна має бути відокремлена спеціальними матеріалами. В останню чергу оснащуються приміщення, призначені для робочого місця лікаря-рентгенолога.

Обладнання робочого місця медперсоналу має бути оснащене:

Робоче місце рентгенолога має розташовуватись у окремому приміщенні. Іноді приміщення для захисту від рентген-випромінювання поєднують із кабінетом лікаря. До додаткового оснащення рентгенкабінету зараховуються столи, шафи для зберігання документів та стільці.

Інші вимоги до обладнання рентген кабінету

СанПіН 2.6.1.1192-03 містять кілька правил щодо оснащення кабінету рентгенодіагностики. Так, наприклад, підлога кімнати управління та процедурної має бути виконана з електроізоляційних матеріалів. Використання штучних конструкцій підлоги та покриттів можливе лише за наявності висновку про їхню електробезпеку. У фотолабораторії підлоги покриваються спеціальними водовідштовхувальними матеріалами, що допускають регулярну вологу обробку та дезінфекцію. Стіни обробляються матеріалами, які не дають світлових відблисків. Орієнтація вікон рентгенкабінету переважна у північно-західні напрямки. Дозволяється обладнання приміщень кондиціонерами.

У компанії «Атомлайн» можна замовити обладнання рентген кабінету під ключ із застосуванням високотехнологічного обладнання та матеріалів. Ми надамо послуги з доставки та встановлення медичної техніки, навчання персоналу. Організуємо роботу рентгенкабінету у суворій відповідності до встановлених вимог та наказу соцрозвитку та Міністерства Охорони Здоров’я. Наші фахівці візьмуть до уваги всі ваші уподобання та індивідуальні особливості кабінету рентгенодіагностики.

Exit mobile version